Darphane koleksiyonu

Dilek KAYKILAR

T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Nacar ile ortak proje çerçevesinde ürettiği kol ve cep saatlerinde Türk bayrağı rozeti, Atatürk, Lidya altını hatıra madalyonları, Barbaros Hayrettin Paşa, Türkiye'nin Kuşları ve A Milli Futbol Takımı'nın dünya üçüncülüğü hatıra paraları bulunuyor. Saatler sınırlı sayıda ve sertifikayla satılıyor.

Darphane Genel Müdürlüğü, ilk kez hatıra kol ve cep saati bastırdı. Çeşitli serilerde sınırlı sayıda üretilen saatlerin en önemli özelliği gerçek paraların basılmış olması. Koleksiyonu hazırlayan ise Nacar saatlerinin Türkiye Distribütörü Konyalı Saat. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün, Nacar ile ortak proje çerçevesinde ürettiği kol ve cep saatlerinde; Türk bayrağı rozeti, M.Kemal Atatürk, Lidya altını hatıra madalyonları ile Barbaros Hayrettin Paşa, Türkiye'nin kuşları ve A Milli Futbol Takımı'nın dünya üçüncülüğü hatıra paraları bulunuyor. Sınırlı sayıda üretilen modellerde Darphane ürünleri kol saatlerinde kadranda, cep saatlerinde ise ön ve arka kapaklarda yer alıyor.

Konyalı Saat Genel Müdürü İrfan Nalçacı, projenin hayata nasıl geçirildiğini şöyle anlatıyor: "2003 Mayıs ayında Darphane'nin talebiyle başlayan bir çalışmaydı. Yetkililer, üzerinde hatıra para olan bir saat koleksiyonu istiyorlardı. Yaklaşık yedi ay beraber çalıştık ve işi ilerlettik. 80'in üzerinde numune yaptık ve sonunda bu proje gerçekleşti."

Dünyada bu tip koleksiyonların çok yapıldığını söyleyen Nalçacı, kendi koleksiyonlarının farklı olduğunu vurguluyor: "Bu projenin en önemli özelliği paraya benzer saatler değil, gerçek paraların olduğu saatlerin olması. Kadranında TC Darphanesi'nin yapmış olduğu hatıra paralar yer alıyor."

PAHALI DEĞİL

Koleksiyon çerçevesindeki saatler sınırlı sayıda ve özel sertifika ile satılıyor. Bazı serilerde ise küçük açıklamalar yer alıyor. Kuş serisi de bunlardan biri. "Kuş koleksiyonunda mesela kuşların küçük hikayeleri vardır. Bir de küçük rozetli saatler yaptık. A Milli Futbol Takımı'mızın Dünya Kupası'nda elde ettiği üçüncülük başarısını konu alan saatimiz rozet saatlerdendir. İçinde ekipte yer alanların isimleri yer alır."

Nacar hatıra paralı saatler; çelik kasa, hakiki deri kayış, metal bilezik ve üç ATM su basıncına dayanıklılık özelliklerine sahip. Sadece Darphane Genel Merkezi ve Konyalı Saat Mağazaları'nda özel Darphane sertifikası ve iki yıl uluslararası garanti belgesi ile birlikte satışa sunuluyor.

Nalçacı, koleksiyondaki saatlerin astronomik ücretlerle satıldığının sanıldığını belirtiyor: "Oysa saatlerimizin satış rakamı oldukça normal. Tabii koleksiyon bitince bu saatler çok değerlenecek. O yüzden nümizmatikçiler (metal paraları inceleyen bilim dalı) ilgi gösteriyor. Bu koleksiyonun bir diğer aşaması ise hatıra paralı altın saatler. İrfan Nalçacı bu saatlerde ilgili henüz Darphane'ten kesin karar çıkmadığını ama numunelerini yaptıklarını söylüyor: "Bu saatler çift kapaklı, kapağında Atatürk'ün portresi yer alıyor. Kapağı Darphane yapıp bize verdi. Biz saati monte ettik. Diğer koleksiyonlarımız pilli. Altın saatler ise mekanik. Kurma ile çalışıyor. Biz bu saatler için bu saatlerde hayat var, diyoruz."

Kuş serisi

- Türkiye'ye özgü 15 kuşun yer aldığı tek ve iki renkli üretilen hatıra paraları, iki renkli metal bilezikli ve deri kayışlı kol ve cep saatlerine monte edilmiş. Paralar, kol saatlerinde kadranda, cep saatlerinde ise ön yüzü üst, arka yüzü arka kapakta yer alıyor. Her biri 50 adetle sınırlı olan kuş serisi kol saatlerinin ilk etapta üretilip satışa sunulan metal bilezikli iki renkli ve deri kayışlı tek renkli modellerinde, ala sığırcık, İzmir yalı çapkını, tepeli pelikan ve kelaynak hatıra paraları yer alırken 100'er adetle sınırlı kare cep saatlerinin ilk modellerinde toy kuşu, küçük karabatak, turaç kuşu, kelaynak ve İzmir yalı çapkını hatıra paralarına yer verildi.

- Barbaros Hayrettin Paşa: Denizcilik tarihinde büyük zaferlere imza atmış Barbaros Hayrettin Paşa hatıra parasının yer aldığı yuvarlak cep saatlerinden 500 adet üretildi.

- Rozet ve hatıra madalyonlu saatler: Her birinden 500'er adet üretilen bu paralar içinde Türk bayrağı rozeti, Atatürk ve Lidya altını hatıra madalyonları yer alıyor.

Dünya Kupası: Bu seri A Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası'nda elde ettiği üçüncülük başarısını konu alıyor.

Akşam Cumartesi, 01 Ağustos 2004 Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...